Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Συνεχόμενα Οικόπεδα Ιδίου Ιδιοκτήτη:Ο Αρειος Πάγος αντικρούει το ΝΣΚ

Συνεχόμενα Οικόπεδα Ιδίου Ιδιοκτήτη:Ο Αρειος Πάγος αντικρούει το ΝΣΚ σε θέμα αρτιότητας οικοπέδων


Διατηρούν την αυτοτέλειά τους τα συνεχόμενα άρτια οικόπεδα που ανήκουν στον αυτό (ίδιο) ιδιοκτήτη και έχουν περιέλθει στην κυριότητά του με ένα ή πάνω από ένα συμβόλαια.

     Αυτό επισημαίνει σε γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας τού Αρείου Πάγου (Α.Π.), Νικόλαος Παντελής, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με ανάλογη γνωμοδότηση τού Νομικού Συμβουλίου τού Κράτους (ΝΣΚ).

    Ειδικότερα, η Ολομέλεια τού ΝΣΚ -με την υπ’ αριθμ. 67/2011 γνωμοδότησή της- έκρινε ότι «συνεχόμενα άρτια οικόπεδα ή γήπεδα, κείμενα σε περιοχές εντός ή εκτός ρυμοτομικού σχεδίου, που έχουν περιέλθει με διαφορετικά συμβόλαια στον αυτό κύριο ή σε περισσότερους συγκυρίους, χάνουν την αυτοτέλειά τους και αποτελούν αυτοδικαίως ένα ενιαίο οικόπεδο ή γήπεδο».

     Στη συνέχεια, οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι Αθηνών – Πειραιά – Αιγαίου – Δωδεκανήσου και Κέρκυρας υπέβαλαν στην εισαγγελία τού Αρείου Πάγου το ερώτημα: «Αν, σε περίπτωση κτήσεως συνεχόμενων άρτιων οικοπέδων από τον αυτό κύριο, με διαφορετικά συμβόλαια, τα οικόπεδα αυτά διατηρούν την αυτοτέλειά τους και εάν μπορούν να μεταβιβασθούν περαιτέρω ως άρτια και αυτοτελή οικόπεδα, σε εφαρμογή των περί αρτιότητας (κατά κανόνα ή κατά παρέκκλιση) διατάξεων τής πολεοδομικής νομοθεσίας».

Πηγή:e-build.gr





Θέρμανση: Πόσο ρεύμα και χρήμα καταναλώνουν οι σύγχρονες συσκευές

Θέρμανση: Πόσο ρεύμα και χρήμα καταναλώνουν οι σύγχρονες συσκευές


Χρήσιμες συμβουλές για την θέρμανση του σπιτιού δίνει η ΔΕΗ, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και για την κατανάλωση των σύγχρονων συσκευών θέρμανσης.
*Δείτε ακόμη από το ΚΑΠΕ,ενεργειακές καταναλώσεις λοιπών οικιακών συσκευών και  τι σημαίνει απλά 1Kwh
Παρακάτω ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές καθώς και οι καταναλώσεις.

Συμβουλές Εξοικονόμησης Ενέργειας
1. Η θέρμανση είναι η μεγαλύτερη δαπάνη του σπιτιού σε ενέργεια. Με την καλή μόνωση έχετε σημαντική οικονομία ενέργειας και χρήματος, για θέρμανση το χειμώνα αλλά και για ψύξη το καλοκαίρι.
2. Μονώστε τη σκεπή, την πυλωτή, το λέβητα, καθώς και τις εξωτερικές σωληνώσεις της κεντρικής θέρμανσης, και τοποθετήστε διπλά τζάμια στα παράθυρα.
3. Κλείστε τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα, γιατί γίνεται μεγάλη απώλεια θερμότητας.
4. Μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με κουρτίνες ή καλύμματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.
5. Μη σπαταλάτε ενέργεια και χρήμα αφήνοντας ανοιχτά παράθυρα την ώρα που θερμαίνονται. Για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία, κλείνετε τις κουρτίνες και, κατά τις νυχτερινές ώρες, και τα παντζούρια.
6. Μη ρυθμίζετε το θερμοστάτη πάνω από τους 20 βαθμούς, αν έχετε αυτόνομη θέρμανση. Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάτε μέχρι και 10% περισσότερα χρήματα.
7. Συντηρείτε τον καυστήρα σας μία φορά το χρόνο, για την σωστή απόδοσή του.
8. Τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα καταναλώνουν πολύ ρεύμα. Προτιμήστε τα σύγχρονα κλιματιστικά που είναι σημαντικά πιο αποδοτικά.

ΠΟΣΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ





ΣΥΣΚΕΥΗ                ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  /   ΙΣΧΥΣ -W  /    ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ - KWh /   ΚΟΣΤΟΣ - €/h
============================================================
Ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα       1 ώρα            2000                         2                       0,2

Αερόθερμο                         1 ώρα            2000                        2                       0,2

Κλιματιστικό(θέρμανση 9000 Btu) 1 ώρα        1000                         1                        0,1


(με αντλία θερμότ.)       
============================================================
Προσοχή: Πριν αγοράσετε μια νέα συσκευή, συγκρίνετε την κατανάλωση ρεύματος, γιατί υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των συσκευών διαφόρων κατασκευαστών. Για την κατανάλωση κάθε συσκευής, σας ενημερώνει η ετικέτα Ενεργειακής Σήμανσης Ηλεκτρικών Οικιακών Συσκευών, που όλες οι συσκευές είναι υποχρεωτικό από το νόμο να έχουν σε εμφανές σημείο.


Εξοικονόμηση Ενέργειας-Καταναλώσεις σε λοιπές Οικιακές Συσκευές

Περισσότερα για Ενεργειακή Σήμανση Ηλεκτρικών Συσκευών και Εξοικονόμηση Ενέργειας στις λοιπές Οικιακές Συσκευές μπορείτε να δείτε στην Ιστοσελίδα του ΚΑΠΕ (Κέντρο Αναναεώσιμων Πηγών Ενέργειας)

Δείτε παραστατικά στον Πίνακα τι σημαίνει  1Kwh

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΝΟΚ:Δυνατότητες αύξησης του συντελεστή δόμησης

ΝΟΚ:Δυνατότητες αύξησης του συντελεστή δόμησης

     Την δυνατότητα να συγκεντρώσει κανείς τα τετραγωνικά του κλιμακοστασίου και να τα μετατρέψει σε όροφο δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός. Παράλληλα, με έμμεσο τρόπο καθίσταται εφικτή η αύξηση του συντελεστή δόμησης, καθώς υπόγεια, πατάρια, σοφίτες και χώροι στάθμευσης δεν προσμετρούνται, πλέον, στο συντελεστή.


    Έξι μήνες μετά την ισχύ του ΝΟΚ, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε χθες ερμηνευτική εγκύκλιο, διέυκρινίζοντας πολλά από τα ασαφή σημεία του νόμου που έχουν μπερδέψει μηχανικούς και πολίτες. Στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται πως για νέες προσθήκες σε υφιστάμενα κτίριστηρούνται οι όροι και οι διατάξεις που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός.
     Ένα παλαιό κτίριο, δηλαδή, μπορεί να αυξήσει τα τετραγωνικά του κάνοντας χρήση διατάξεων, όπως η αφαίρεση από το συντελεστή κλιμακοστασίων και άλλων χώρων.
    Σε περίπτωση προσθήκης καθ' ύψος σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια με υπόλοιπο συντελεστή δόμησης δεν θα προσμετράται στο συντελεστή δόμησης το σύνολο των επιφανειών του υπάρχοντος κλιμακοστασίου για επιφάνεια έως 25 τ.μ. ανά όροφο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε πολυκατοικίες ο ιδιοκτήτης μπορεί να προσθέσει έναν επιπλέον όροφο, με την προϋπόθεση το κτίριο να διαθέτει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης.
     Πέρα απ' αυτό, δεν προσμετρούνται στο συντελεστή δόμησης:
α) Οι επιφάνειες των εξωστών και στεγασμένων υπαίθριων χώρων όταν το συνολικό ποσοστό τους είναι μικρότερο του 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί στο οικόπεδο.
β) Υπόγειοι χώροι στάθμευσης ανεξάρτητα χρήσης κτιρίων,
γ) Για κτίρια κατοικιών ένας υπόγειος όροφος επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο, προοριζόμενος για βοηθητικές χρήσεις με την προϋπόθεση ότι η οροφή του σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει το 1,20 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους, μετρούμενο-μεταξύ του δαπέδου και της οροφής. Ο όροφος αυτός επιτρέπεται να εξυπηρετεί κύριες χρήσεις εφόσον όλος ή μέρος του αποτελεί λειτουργικό προσάρτημα αυτοτελούς κατοικίας ή κατοικιών και προσμετρηθεί το 50% της επιφάνειας του στο Σ.Δ.
δ) Πατάρια με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο του 10% της δόμησης του κτιρίου, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο και να προσεγγίζονται από εξωτερική σκάλα.
    Στο πολυσέλιδο τεύχος οδηγιών του ΥΠΕΚΑ διευκρινίζεται, επίσης, πως η στέγη μπορεί να έχει συνολικό ύψος από το σημείο έδρασής της έως και δύο μέτρα πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής.
     Όταν το ύψος του κτιρίου είναι μικρότερο του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους της περιοχής, τότε το ύψος της στέγης μπορεί να είναι μεγαλύτερο των δύο μέτρων, με την προϋπόθεση ότι το συνολικό ύψος κτιρίου και στέγης δεν υπερβαίνει το μέγιστο ύψος της περιοχής.προσαυξημένο κατά δύο μέτρα.   
     Τονίζεται, ακόμα, πως δεν απαιτείται οικοδομική άδεια για τις εργασίες εσωτερικών διαρρυθμίσεων που δεν θίγουν το φέροντα οργανισμό του κτιρίου, ενώ η δυνατότητα μεταβολής της χρήσης του κτιρίου χωρίς την έκδοση άδειας δόμησης επιτρέπεται μόνο σε εντός σχεδίου περιοχές.

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Δημόσια Εργα:Τι αλλαγές ετοιμάζονται

Δημόσια Εργα:15η Συνδιάσκεψη Προεδρείων των Συνδέσμων της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ)

     Αλλάζουν όλα στα δημόσια έργα, καθώς μεταβάλλεται η μορφή τους και ονομάζονται πλέον αναπτυξιακά - επενδυτικά έργα, αλλά και ο τρόπος χρηματοδότησής τους.
     Παράλληλα, την αλλαγή του συστήματος παραγωγής των έργων υποδομής χώρας, με βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που θα αποτρέπουν στρεβλώσεις του παρελθόντος, προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Στράτος Σιμόπουλος, μιλώντας στη 15η Συνδιάσκεψη Προεδρείων των Συνδέσμων της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ), που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα "Μικρομεσαίοι Ε.Δ.Ε.- Ζοφερό Μέλλον- Αναζήτηση Διεξόδου στο Νέο Περιβάλλον".
     Ειδικότερα, ο κ. Σιμόπουλος, αφού τόνισε ότι "είμαστε με το έργο και επομένως και με τις εργοληπτικές επιχειρήσεις", υπογράμμισε ότι το υπουργείο ασκεί πιέσεις στην Κυβερνητική ιεραρχία, ώστε να πληρωθούν σύντομα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους εργολήπτες. Και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα καταβάλλει τις οφειλές του προς τους εργολήπτες, οι οποίες ανέρχονται σε 200 εκατ. Ευρώ περίπου, έως το τέλος του χρόνου.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο:
Αλλαγές που σχεδιάζονται στις Δημοπρασίες,απόψεις του Εργοληπτικού Κόσμου κλπ



Κτηματαγορά με Εκθεση Alphabank/16.12.2012

Alpha Bank: «Φόροι και δάνεια ρίχνουν τη ζήτηση στα οικιστικά ακίνητα»-16.12. 2012

   H αύξηση της φορολογίας των ακινήτων και η μείωση της χρηματοδότησης του οικισμού από το τραπεζικό σύστημα αποτελούν βασικούς παράγοντες αποδυνάμωσης της ζήτησης για οικιστικά ακίνητα, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank.

    Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που παραθέτει η Τράπεζα, ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, βάσει αδειών, παρουσίασε πτώση κατά -46,6% τον Σεπτέμβριο του 2012 σε ετήσια βάση.
    Συνεχίζεται επομένως η αρνητική τάση της οικοδομικής δραστηριότητας παρά την ανάσχεση των πτωτικών τάσεων που σημειώθηκε τον Αύγουστό του 2012 (-28,8%).
     Εντούτοις, η εικόνα της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας παρουσιάζει βελτίωση το 2012 συγκριτικά με το 2011, καθώς στο εννεάμηνο του 2012 η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας ήταν στο -26,3% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης κατά -35,5% στο εννεάμηνο του 2011.
    Η δυσμενής, ωστόσο, διαμόρφωση της οικοδομικής δραστηριότητας στο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, επισημαίνει η Alpha Bank, αντανακλάται επίσης στη μεγάλη πτώση της παραγωγής σκυροδέματος κατά -42,1% σε ετήσια βάση στο δεκάμηνο του 2012, έναντι της πτώσης της κατά -33,4% στο δεκάμηνο του 2011, όπως και στη μεγάλη πτώση της παραγωγής τσιμέντου κατά -17,1% στο δεκάμηνο του 2012, έναντι της πτώσης του κατά -35,5% στο δεκάμηνο του 2011.
    Επίσης, η πτώση της ζήτησης στη συγκεκριμένη αγορά οφείλεται στη σημαντική μείωση των μέσων προ φορολογίας αποδοχών των μισθωτών στο σύνολο της οικονομίας, που εκτιμάται ότι εφέτος θα μειωθούν κατά 7% (2011: -1,7%), καταλήγουν οι αναλυτές της Τράπεζας.

Πηγή: kathimerini.gr k e-build.gr

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων :Η Οικονομική διάσταση

Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων:
Η Οικονομική διάσταση 
    Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων δεν κάνει καλό μόνο στο περιβάλλον, αλλά κάνει μεγάλο καλό και στις τσέπες μας, μειώνοντας την πολύ σημαντική δαπάνη για ψύξη, θέρμανση, φωτισμό και λειτουργία του όποιου εξοπλισμού έχουμε σε δημόσια κτήρια, σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, κατά περίπου 50%.

      Επιπλέον, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, προσδίδει προστιθέμενη αξία στις κατοικίες και αυξάνει τις τιμές τους στην αγορά κατά περίπου 2,8% ( έρευνα RICS στην Ολλανδία), ακριβώς επειδή για τα σπίτια αυτά αυξάνεται η ζήτηση. Και επόμενο είναι να αυξάνεται η ζήτηση, αφού όταν εφαρμόζεται το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου, η εξοικονόμηση ενέργειας, κυρίως για ψύξη και θέρμανση, μπρεί να φθάσει μέχρι το 90%.
     Βεβαίως, όπως τονίσθηκε από την ʼλις Κοροβέση, επικεφαλής της Plus Energy Lab και την Φώφη Πασχαλίδου, διευθύντρια της ΔΑΝΟΣ στη Θεσσαλονίκη, η εφαρμογή των προτύπων μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, τόσο σε υπό κατασκευή κτήρια όσο και σε υφιστάμενα, απαιτεί την πραγματοποίηση επένδυσης.
 
Μέσο ενδεικτικό Κόστος Ενεργειακής Αναβάθμισης-Οφέλη-Προοπτικές

     Οι επενδύσεις αυτές, ξεκινούν από κόστος 50 ευρώ/τ.μ. για αναβάθμιση σχολείου στο 60% του κτηρίου και χρόνο απόσβεσης τα 7 έτη, αυξάνονται δε στα 220 ευρώ/τ.μ. για ένα νοσοκομείο και μία αναβάθμιση της τάξης του 70%.
     Για τα νέα κτήρια, τα πράγματα είναι πιο εύκολα και το κόστος κατασκευής επιβαρύνεται κατά 5%-7% maximum. Για τις παλιές κατασκευές, οι παρεμβάσεις ίσως έχουν μεγαλύτερο κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο, με δεδομένο ότι η αξία ενός παλιού κτηρίου στην αγορά μειώνεται, αλλά θα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει η νέα Κοινοτική Οδηγία 2010/31/EU, που θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται σε όλα ανεξαιρέτως τα δημόσια κτήρια από το 2018 και από το 2020 σε όλα τα ιδιωτικά.
    Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, πέραν των άλλων, θα βοηθήσει και έναν κλάδο που έχει πληγεί πολύ τα τελευταία χρόνια, αυτό των μηχανικών και των τεχνικών εταιρειών, καθώς αναμένεται όλη η οικονομική δραστηριότητα για τα «πράσινα κτήρια», να δημιουργήσει περί τις 400.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.
    Και ενώ όλοι αναγνωρίζουν τα οφέλη της ενεργειακής αναβάθμισης, σε εποχή που οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρικού τραβούν την ανηφόρα, υπάρχει το ζήτημα της χρηματοδότησης της απαιτούμενης επένδυσης, έστω και για τις βασικότερες παρεμβάσεις, από τη στιγμή που πέραν από το «Εξοικονομώ κατ'οίκον», δεν υπάρχει χρηματοδοτική στήριξη τέτοιων δράσεων ή φορολογικού τύπου κίνητρα.
    Όταν λοιπόν χιλιάδες δανειοληπτών δεν μπορούν να καταβάλλουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων που πήραν στις καλές μέρες, πώς να χρηματοδοτήσουν τέτοιες επενδύσεις από άδειες τσέπες;
    Όμως η πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει χαραχτεί και αργά ή γρήγορα θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία αφορά όλους τους ιδιοκτήτες και χρήστες ακινήτων .
    Το πόσο δε η εξοικονόμηση ενέργειας αφορά όλους, προκύπτει από το εξής στοιχείο: To 68% της κατανάλωσης ενέργειας στα κτήρια αφορά την ψύξη και την θέρμανση, ενώ το 80% αυτής χρησιμοποιείται σε κτήρια τα οποία έχουν συνολική επιφάνεια μικρότερη από 1000 τμ., δηλαδή στην πλειονότητα των επαγγελματικών χώρων, σε κατοικίες, δημόσια κτήρια, χώρους συνάθροισης κοινού.
     Το μέγεθος της εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνεται , με βάση το πρότυπο Passive House ή Παθητικό Σπίτι, είναι τεράστιο, σύμφωνα με στοιχεία της Plus Energy Lab.

Ενδεικτική Ενεργειακή Εξοικονόμηση σε ειδικές χρήσεις Κτιρίων με Ενεργ Αναβάθμιση

-Απόσβεση σε κατάστημα
     Έτσι, ενδεικτικά αναφέρεται, ότι ένα κατάστημα 1.000 τ.μ., που σήμερα δαπανά 153 kWhr/τ.μ. το έτος, μετά την ενεργειακή αναβάθμιση θα δαπανά 59 kWhr/τ.μ. το έτος, ενώ η ετήσια δαπάνη από 16.830 ευρώ θα μειωθεί στις 9.020 ευρώ, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση 7.810 ευρώ μόνο από ψύξη και θέρμανση. Φυσικά, για να επιτευχθεί αυτή η εξοικονόμηση, θα απαιτηθεί δαπάνη της τάξης των 60ευρώ/τ.μ., η οποία όμως θα αρχίσει αμέσως να αποσβένυται αφού θα μειωθούν οι λογαριασμοί για την κατανάλωση ενέργειας.
-Σε ένα νοσοκομείο, η ετήσια κατανάλωση ανά τ.μ., μπορεί από 407 kWhr να μειωθεί σε 114 kWhr, δηλαδή να πέσει στο 28%.
-Στα ξενοδοχεία, να μειωθεί από τις 273 kWhr/τ.μ. σε 56 kWhr/τ.μ. με τεράστια μείωση της κατανάλωσης για θέρμανση, από 198 kWhr/τ.μ., σε μόλις 10kWhr/τ.μ..
-Σχολεία:Εντυπωσιακές είναι οι εκτιμήσεις για τα σχολεία, όπου η κατανάλωση ειδικά για θέρμανση μπορεί να μηδενιστεί, από 66 kWhr/τ.μ.το έτος, σήμερα, ενώ η συνολική κατανάλωση από 92 kWhrs/τ.μ. το χρόνο, θα πέσει στις 27kWhrs/τ.μ.

     Βεβαίως τα παραπάνω αποτελούν παραδείγματα τα οποία όμως δείχνουν πολύ καθαρά το μέγεθος του οφέλους που θα προκύψει από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και, το κέρδος που θα προκύψει για το πορτοφόλι των καταναλωτών, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η ποιότητα ζωής και εργασίας στα κτήρια, μεγαλώνει ο χρόνος ζωής τους και αυξάνονται οι τιμές τους στην αγορά.

Πηγή: www.thermansipress.gr  
κ http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=6833

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Εξοικονόμηση Ενέργειας:3,4,5.12.2012- Καστοριά

Εξοικονόμηση Ενέργειας:3,4,5.12.2012- Καστοριά
-Ενημερωτικό 3ήμερο ΑΦΟΙ ΓΚΑΜΠΕΣΗ ΑΕ με την Knauf

    Η "Εξοικονόμηση Ενέργειας" στα Κτίρια είναι ζήτημα που προβληματίζει ολοένα και περισσότερο,ειδικά στην δική μας περιοχή,την Δυτ.Μακεδονία,την δυσμενέστερη κλιματικά Δ' Ζώνη ,σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων-καθιερώθηκε το 2010).
     Είναι γνωστό ότι "τρέχει" το Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον" που προβλέπει ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών (Κουφώματα,εξωτερ μονώσεις,ενεργειακά συστήματα) με επιδότηση έως 70%.
    Βασική ενότητα των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων,αποτελεί η θερμομόνωση του εξωτερικού κελύφους των κτιρίων.
       Εχουν κυκλοφορήσει στον τομέα αυτόν ποικίλα υλικά και συστήματα.Μια από τις πιό γνωστές εταιρείες που έχουν ειδίκευση στην ελαφρά δόμηση είναι και η KNAUF, που στην περιοχή μας αντιπροσωπεύεται από την εταιρεία "ΑΦΟΙ ΓΚΑΜΠΕΣΗ ΑΕ".
       Στα πλαίσια ενημέρωσης του Τεχνικού Κόσμου η εταιρεία διοργάνωσε,στα γραφεία της, ένα "3ήμερο Εξοικονόμησης Ενέργειας" με ενδιαφέρουσα θεματολογία:
 

Εκτιμήστε ΕΝΕΡΕΓΕΙΑΚΑ την ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
 της ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΑΣ
-Δευτέρα 3/12/2012 :Αντλίες Θερμότητας ALTHERMA  από την εταιρεία DAIKIN
 
-Τρίτη 4/12/2012:Συστήματα Εξωτερικής κ Εσωτερικής Θερμομόνωσης από την KNAUF
 
-Τετάρτη 5/12/12 κ Πέμπτη 6/12/12:Μηχανικοί της KNAUF,παρείχαν στο κοινό πληροφορίες,τεχνικές συμβουλές και έλυσαν απορίες
 
     Παρακολουθήσαμε την Ενημερωτική Εκδήλωση της Τρίτης,όπου παραβρέθηκαν Ενεργειακοί Επιθεωρητές και Τεχνικά Συνεργεία της περιοχής.
    Οι Τεχνικοί της KNAUF παρουσίασαν τα υλικά και συστήματα εξωτερικής και εσωτερικής θερμομόνωσης και έγινε ανταλλαγή απόψεων πάνω σε ζητήματα εφαρμογής των υλικών.
 
Χρήσιμο είναι να επισημάνουμε κάποια απλά  συμπεράσματα και παρατηρήσεις,προς αποφυγή λαθών:
 
    -Υλικά: να χρησιμοποιούνται πιστοποιημένα υλικά,από αναγνωρισμένα εργαστήρια.
   -Συνεργεία Εφαρμογών:και εδώ είναι σκόπιμο να χρησιμοποιούνται συνεργεία που έχουν παρακολουθήσει  πρακτικά Σεμινάρια Εφαρμογών των Συστημάτων από αναγνωρισμένες εταιρείες.
 
      Η KNAUF πχ διοργανώνει τέτοια Σεμινάρια στις κεντρικές της εγκαταστάσεις στην Αμφιλοχία και ήδη τα έχουν παρακολουθήσει και έχουν λάβει σχετικά Πιστοποιητικά αρκετά Τεχν Συνεργεία.
        Προφανώς και άλλες εταιρείες θα έχουν κάνει ανάλογα προγράμματα επιμόρφωσης.
   -Ενεργειακός Επιθεωρητής-Σύμβουλος Εργου: Η άρτια τεχνικά εφαρμογή των παρεμβάσεων εξασφαλίζεται με την συνεργασία του Μηχανικού "Ενεργειακού Επιθεωρητή" ως Τεχνικού Συμβούλου για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης.
    Ετσι αποφεύγονται περιστατικά "μαστορίτικων επιλογών",που κοστίζουν, σαν κι αυτό σε χωριό, που ανέφερε στην ενημερωτική εκδήλωση ο Αντώνης Γκαμπέσης, που όπως είπε, "έπεσε" ολόκληρη η εξωτερική θερμομόνωση σε οικοδομή αφού ο "μάστορας" βρήκε πιό απλό να γεμίσει με απλό σοβά την θερμομονωτική στρώση,αντι για τις ειδικές κόλλες και τα ειδικά κονιάμματα αξιόπιστων εταιρειών.

Ενεργειακή Αναβάθμιση με το "Εξοικονόμηση κατ 'Οικον"

Το Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ 'Οικον",παρά τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις,συνεχίζεται και δίνει μια σοβαρά επιδοτούμενη δυνατότητα για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Τα βήματα για τους ενδιαφερόμενους:

-Προέγκριση Ενταξης στο Πρόγραμμα από Τράπεζα
-Συνεργασία με Ενεργειακό Επιθεωρητή για "Ενεργειακή Επιθεώρηση" και "Ενεργειακό Πιστοποιητικό" με τα λοιπά στοιχεία Φακέλου που θα συμπληρώσει ο Ενεργειακός Επιθεωρητής ως Σύμβουλος Εργου.

========================================================================


Για Ενεργειακό Πιστοποιητικό-
Επιθεώρηση Κτιρίων,Τώρα!

-Για "Εξοικονόμηση κατ'οικον"
-Για Μεταβιβάσεις/Μισθώσεις*"Τεχνοδιάσταση"* -Χρ.Νικόπουλος Πολ.Μηχ. * Ενεργειακός Επιθεωρητής
**Δωρεάν Τεχνική Ενημέρωση
*-Δυτ.Μακεδονία/Καστοριά-Κεντρ.Μακεδονία/Θεσνίκη
* http://www.nikopouloschris.gr/ κιν 6937442620) k
http://www.nikopoulos-chris.blogspot.com/
** επικοινωνείστε με ΚΛΙΚ ΕΔΩ
============================================================

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

"Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον": η λίστα με τους νέους ωφελούμενους

"Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον": η λίστα με τους νέους ωφελούμενους

      Την ένατη κατά σειρά απόφαση υπαγωγής ωφελουμένων στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον" ανάρτησε το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Ε.Τ.Ε.ΑΝ. (πρώην Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε.).
       Στη νέα λίστα συνολικά υπάγονται: 5.525 ωφελούμενοι, με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό επενδύσεων 62.555.773,03 ευρώ.
        Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων από τους Ωφελούμενους, είναι 3 μήνες από την ημερομηνία εκταμίευσης προκαταβολής ή την ημερομηνία υπογραφής της δανειακής σύμβασης με τις συνεργαζόμενες τράπεζες εφόσον δεν καταβάλλεται προκαταβολή.
        Καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας τόκων ορίζεται η 31-12-2015.
     Σημειώνεται, ότι εάν μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης δεν έχουν προσκομιστεί τα δικαιολογητικά που τυχόν δεν υποβλήθηκαν κατά την υποβολή της αίτησης, η υπαγωγή του Ωφελούμενου θα ανακληθεί.
      Δείτε την λίστα με τους ωφελούμενους πατώντας εδώ .

***ΟΔΗΓΙΕΣ-ΣΧΟΛΙΑ του Ιστολογίου μας:

α)Αναζήτηση:Για την αναζήτηση στην ως άνω Λίστα Ωφελούμενων 'ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ" χρειάζεται λίγη υπομονή.Μπορείτε να "κατεβάσετε τη Λίστα στον Η/Υ σας ή και ON LINE  να χρησιμοποιήσετε τον υπάρχοντα "μηχανισμό αναζήτησης'(search) και να αναζητήσετε με Ονοματεπώνυμο η περιοχή Κατοικίας,χωρίς να είστε υποχρεωμένοι να διαβάζετε τα χιλιάδες ονόματα πανελλαδικά.
Φυσικά οι ωφελούμενοι θα ειδοποιηθούν ,ούτως ή άλλως,σε 10 μέρες το πολύ από τις Τράπεζές τους.
β)Καθυστερήσεις-Σχόλιο:Η βραδύτητα εξέτασης και έγκρισης αιτημάτων παραμένει υπερβολική.Παρά την γραπτή ,με email,διαβεβαίωση από τον Αύγουστο 2012,ότι θα έβγαιναν αποφάσεις ανά μήνα πλέον,πέρασαν Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος χωρίς αποφάσεις.
        Ετσι,ακόμη και οι λαβόντες έγκριση θα αναγκαστούν να ζητήσουν παρατάσεις,αφού στην περιοχή Δυτ Μακεδονίας,χειμωνιάτικά πλέον, δεν θα μπορούν να εκτελέσουν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους,ενώ οι λοιποί "αναμένοντες" για έγκριση ακόμη,δικαίως διαμαρτύρονται για την πολύμηνη χρονοβόρα διαδικασία
       Ας ελπίσουμε να βελτιωθεί χρονικά η διαδικασία εγκρίσεων και φυσικά των πληρωμών
==========================================================================
*** Δείτε στο Ιστολόγιό μας Ενημέρωση
==================================================================
-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ Πιστοποιητικά -Επιθεώρηση Κτιρίων,Τώρα!   ΚΛΙΚ ΕΔΩ
=====================================================================
Ειδικές Υπηρεσίες Ακινήτων: Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων(ΠΕΑ)

-Για Ενταξη σε Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ"
-Για Μεταβιβάσεις /Μισθώσεις Ακινήτων
-Ενεργειακή Αναβάθμιση με Ανακαίνιση ...

================================================
(*"Τεχνοδιάσταση"* -Χρ.Νικόπουλος Πολ.Μηχ.*Ενεργειακός Επιθεωρητής*-Δυτ.Μακεδονία/Καστοριά-Κεντρ.Μακεδονία/Θεσνίκη *
www.nikopouloschris.gr  κιν 6937442620) k www.nikopoulos-chris.blogspot.com