Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΕΕ-Κομισιόν: Η «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» προχωρά ικανοποιητικά -(**???)

ΕΕ-Κομισιόν: Η «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» προχωρά ικανοποιητικά -(**???)
 
Το ποσοστό απορρόφησης για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» που αφορά στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στην Ελλάδα βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο(??? 19,40%!!), τονίζει η Κομισιόν σε απάντησή της σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ,  κ Χουντή.

Σημείωση/Σχόλιο:(**???):Το Πρόγραμμα ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑ Φυσικά!- Μάλλον ο κ Χουντής δεν ήταν ενήμερος για την "διακοπή" του Προγράμματος στη Δυτ κ Κεντρ Μακεδονία,παρ''οτι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή σχετική ερώτηση.
-Με συνολική απορροφητικότητα 19,40%,με διακοπή του Προγράμματος για τις περιοχές που έχουν κύρια ανάγκη και με απαράδεκτες χρονοβόρες διαδικασίες,πως μπορεί να μιλά κανείς ότι το Πρόγραμμα "προχωρά κανονικά"?
       Παρόμοια  απάντησε και ο γνωστός μας κ. Όλι Ρεν σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων κ Νίκου Χρυσόγελου
       Σύμφωνα με την απάντηση της Κομισιόν στον κ Χουντή,8000 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν-αποπληρώθηκαν,φυσικά από το 2010,δηλαδή 4000 σπίτια/έτος.
****Αρα για τα 4.000.000 παλιά υφιστάμενα σπίτια,με τους σημερινούς "επιτυχημένους" ρυθμούς,θα χρειαστούν τα επόμενα 1000 χρόνια!!!!!!
       Βέβαια σ'όλο το Πρόγραμμα δεν  μας φταίει η Ευρωπαϊκη Ενωση.Οι ως άνω απαντήσεις, από δώ εκπορεύονται και δεν ιδρώνει,φαίνεται, το αυτί κανενός να βελτιώσει το Πρόγραμμα "'Εξοικονόμηση κατ'Οίκον" και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τις Περιφέρειες που έχουν ανάγκη,όπως η Δυτ Μακεδονία,Β.Ελλάδα.Ούτε φαίνεται "ευήκοον ούς" στα διαβήματα του ΤΕΕ Δυτ Μακεδονίας
       Στο Ιστολόγιό μας έχουμε κατ'επανάληψη αναφερθεί στο θέμα:

-Βλ.Αρθρο: ΕΕ:Αξιοποιήστε κονδύλια για ενεργειακή αποδοτικότητα και χρήση ΑΠΕ για θέρμανση κτηρίων!

-βλ. Αρθρο..."Εξοικονόμηση κατ'Οίκον":Διακοπή αποδοχής αιτήσεων από Τράπεζες για Δυτική κ Κεντρ Μακεδονία!!??   ....ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 
-βλ.Αρθρο:"Εξοικονόμηση κατ'Οίκον": για Δυτ Μακεδονία? Ούτε Φωνή- Ούτε Ακρόαση!. ........ΚΛΙΚ ΕΔΩ

-βλ.Αρθρο:ΤΕΕ/ΤΔΜ: Να συνεχιστεί το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» στη Δυτική Μακεδονία .......ΚΛΙΚ ΕΔΩ

========================================================================
Η Απάντηση της Κομισιόν στον κ Χουντή -Χρήσιμη  στατιστικά, για την πορεία του Προγράμματος.
 
Τα κτίρια στην Ελλάδα ευθύνονται περίπου για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης ενώ, κατά την περίοδο 2000–2005, αύξησαν την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά περίπου 24%, μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ευρώπη.

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα ελληνικά κτίρια είναι ιδιαιτέρως ενεργοβόρα είναι η παλαιότητά τους και η μη ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας σε αυτά, λόγω έλλειψης σχετικής νομοθεσίας τα τελευταία 30 χρόνια. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» καταρτίστηκε το 2010 και προβλέπει δάνεια και άμεσες επιχορηγήσεις σε νοικοκυριά, ώστε να πετύχουν τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας

19.4% η απορροφητικότητα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το ποσοστό απορρόφησης του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» ήταν στο 19.4% στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2012.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το έργο είναι 396εκ € και σύμφωνα με τον επίτροπο περιφερειακής πολιτικής, Johannes Hahn, «έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, είχαν παραληφθεί 29.451 αιτήσεις, εκ των οποίων κρίθηκαν επιλέξιμες οι 19.001 και έλαβαν επιχορήγηση οι 11.377. Οι πληρωμές για τις 8.129 αιτήσεις που είχαν επιτύχει τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας, αναλύονται ως εξής: δάνεια 46 εκατομμύρια ευρώ, άμεση βοήθεια 27 εκατομμύρια ευρώ και κόστος πιστοποιητικού ενεργειακής αναβάθμισης 4 εκατομμύρια ευρώ».

Ο Hahn επεσήμανε στην απάντησή του ότι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα «καθυστερούν» την υλοποίηση του προγράμματος, αλλά πλέον η πρόοδος είναι «ικανοποιητική» αφού «ορισμένες περιοχές έχουν δεσμεύσει πάνω από το 90% των διαθέσιμων πιστώσεων».

Σημειώνεται ότι στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο Νίκος Χουντής επεσήμανε ότι οι σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου οφείλονται στην άρνηση των τραπεζών να προχωρήσουν στις τελικές εγκρίσεις και εκταμιεύσεις των «αναγκαίων κονδυλίων».-πηγή: www.b2green.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου