Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

"Εξοικονόμηση κατ Οίκον":το ΥΠΕΚΑ ζητά την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος κατά 270 εκ. ευρώ

"Εξοικονόμηση κατ Οίκον":το ΥΠΕΚΑ ζητά την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος  κατά 270 εκ. ευρώ
Σύμφωνα με επιστολή του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, ζητείται αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»-βλ.παρακάτω

***ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ: Μετά την Επιστολή του κ.Μανιάτη προς κ Χατζηδάκη,μένει τώρα να δούμε επιστολή του κ Χατζηδάκη προς τον κ Στουρνάρα!Δηλ "παίζουμε" το "ο καλός,ο κακός και ο άσχημος"?....Καλές οι προθέσεις του ΥΠΕΚΑ,μα δεν ψάχνουμε ποιός συμφωνεί με την συνέχιση του Προγράμματος και ποιός όχι.Ποιός θα αποφασίσει να διαθέσει επί τέλους κονδύλια για την συνέχιση του Προγράμματος????-
       Εχουν ανακοινώσει από τον Μάιο πρόσθετη χρηματοδότηση του Προγράμματος 18 εκ για Δυτ Μακεδονία,56 εκ για Κ.Μακεδονία,06 εκ για Ν.Αιγαίο,φυσικά με την "καμουφλαρισμένη θολούρα" της "προδέσμευσης πόρων"(??) για εντυπωσιασμό(???),αλλά στις Τράπεζες κανένα "χαρτί" για νέα χρηματοδότηση!Τον Χειμώνα με τον αποχιονισμό θα κάνουν οι άνθρωποι στην περιοχή μας ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους?
        -Και βέβαια το ΥΠΕΚΑ δεν βλέπει "καμία γραφειοκρατική καθυστέρηση" στο Πρόγραμμα(!!!!) την στιγμή που ιδιοκτήτες και εμπλεκόμενοι έχουν κατααγανακτήσει με τις πολύμηνες καθυστερήσεις,μεταξύ τραπεζών,ΕΤΕΑΝ,Υπουργείου κλπ.Τώρα δίνονται μόνον προκαταβολές(φυσικά από το σκέλος δανείου) εγκλωβίζονται ιδιοκτήτες και συνεργεία σε αναμονή με άγνωστο ορίζοντα!
      -Από τα ίδια τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ (από 140.000 αιτήσεις,πλήρη εκταμίευση έλαβαν 12.000 μόνον ήτοι το 8,57%.!!!!Και ακούμε και ενημερώσεις Ευρωπαϊκών Οργάνων,στο Ευρωπ Κοινοβούλιο ότι το Πρόγραμμα ¨Εξοικονόμηση κατ'Οίκον" πάει πολύ καλά στην Ελλάδα!!!
         -Δείτε λοιπόν πόσο καλά πάει το Πρόγραμμα με ΚΛΙΚ ΕΔΩ.-
****Και ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ και ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ,ΑΜΕΣΑ!!!

(βλ.Υπόμνημά μας προς ΤΕΕ Δυτ Μακεδονίας ( https://skydrive.live.com/view.aspx?cid=64BC4946AEACDC03&resid=64BC4946AEACDC03%21534&app=WordPdf  ) που χθές το αποστείλαμε και στο ΥΠΕΚΑ(μετά από "παραίνεση" του ΕΤΕΑΝ,που δήλωσε αναρμόδιο),είπαμε μήπως και το διαβάσει κανείς και ίσως συμβάλουμε κατά το δυνατόν σε βελτιώσεις....

Δείτε ολόκληρο το σχετικό άρθρο με την επιστολή ΥΠΕΚΑ παρακάτω
========================================================================

ΥΠΕΚΑ: ζητά την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ Οίκον" κατά 270 εκ. ευρώ

Επιστολή του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, για την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία ζητά την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» κατά 270 εκ. ευρώ, ώστε να συνεχιστεί η υποδοχή νέων αιτήσεων προέγκρισης δανείου έως την άνοιξη 2014 και να ολοκληρωθούν οι υπαγωγές πριν το τέλος 2014.

Όπως τονίζει ο Γιάννης Μανιάτης στην επιστολή του, είναι αναγκαία η εξεύρεση πρόσθετων πόρων στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, δεδομένης της χρησιμότητας του Προγράμματος στην εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό τομέα, και της θετικής επίπτωσης του στις δραστηριότητες παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, το οποίο συμβάλλει μεταξύ άλλων στην τόνωση της απασχόλησης με περίπου 10.400 θέσεις εργασίας. Όπως αναφέρει ο Υπουργός ΠΕΚΑ, απορρίπτοντας αιτιάσεις περί γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στο Πρόγραμμα, δεν πρέπει να γίνει αλλαγή του Οδηγού υλοποίησης του Προγράμματος σε software τραπεζών και ενημερώσεις επιμέρους συντελεστών, γιατί μόνο καθυστερήσεις θα επιφέρει χωρίς κανένα απολύτως κέρδος.

Ο κ. Μανιάτης υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Διαφορετικά, όπως επισημαίνει, είναι ορατός ο κίνδυνος άμεσης αναστολής της υποδοχής νέων αιτήσεων προέγκρισης δανείου. Άλλωστε, ο Υπουργός ΠΕΚΑ δίνει έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας που αποτελεί το μεγαλύτερο, απολύτως ανεκμετάλλευτο, ανεξάντλητο, εθνικό κοίτασμα ενέργειας. Η άμεση αξιοποίησή του θα συνεισφέρει πολλαπλά τόσο στην εξοικονόμηση κάθε χρόνο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από λιγότερη κατανάλωση ενέργειας στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά, όσο και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας σε όλη την ελληνική επικράτεια στο χειμαζόμενο κλάδο της οικοδομής με τα δεκάδες επαγγέλματα και τους χιλιάδες απασχολούμενους.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

“Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον» που προκηρύχτηκε την 1η Φεβρουαρίου 2011 και άρχισε να υλοποιείται τον Ιούλιο 2011 με την έκδοση των πρώτων αποφάσεων υπαγωγής, παρουσιάζονται σήμερα τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά:

1. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι σήμερα 470 εκατ. € και άλλα 130 εκατ. € ως συμμετοχή των Τραπεζών, δηλ. συνολικά 600 εκατ. €. Συνολικά μπορούν να εξυπηρετηθούν περίπου 60.000 έργα.

2. Έχουν υποβληθεί περί τις 140.000 αιτήσεις, γεγονός που δείχνει την τεράστια αποδοχή του από τους πολίτες, αφού ουσιαστικά οι αιτήσεις υπερκαλύπτουν κατά μεγάλο ποσοστό τις σημερινές χρηματοδοτικές δυνατότητές του, των περίπου 60.000 έργων - αιτήσεων. Το γεγονός αυτό από μόνο του αναδεικνύει την τεράστια ανάγκη για άμεση ενίσχυσή του.

3. Ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα και τις αιτήσεις των πολιτών με την ταχύτητα που απαιτούν οι συνθήκες της αγοράς προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία καθώς και η ανάγκη στήριξης της οικοδομής ως βασικού πυλώνα της εθνικής οικονομίας, ιδιαίτερα σε δράσεις πολλαπλών θετικών επιπτώσεων σε ζητήματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, καθώς και σε ζητήματα χρησιμοποίησης πρώτων υλών που σε ποσοστό άνω του 70% παράγονται από ελληνικές βιομηχανίες-βιοτεχνίες.

4. Από τις 140.000 αιτήσεις, πάνω από 65.560 πολίτες έχουν λάβει προέγκριση δανείου, ενώ άλλοι 8.000 βρίσκονται στο στάδιο λήψης προέγκρισης δανείου.

5. Έχουν εκδοθεί 50.000 πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης -ΠΕΑ- (απαραίτητο δικαιολογητικό για την αίτηση) και άλλα 5.500 βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

6. 31.000 αιτήσεις έχουν ήδη υπαχθεί και άλλες 13.000 βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου από τις τράπεζες.

7. 12.000 έργα έχουν εκταμιευθεί πλήρως και 14.000 έχουν λάβει προκαταβολή.

Σήμερα, διαμορφώνονται οι ακόλουθες αντικειμενικές συνθήκες:

§ στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου, οι υφιστάμενοι μετά την προσαύξηση πόροι επαρκούν για την κάλυψη των αιτημάτων σε διαδικασία ελέγχου από τις τράπεζες, αλλά όχι για την υποδοχή νέων αιτήσεων προέγκρισης δανείου. Αυτό σημαίνει ότι θα υποχρεωθούμε να προβούμε σε αναστολή της θετικής αυτής εξέλιξης αν δεν υπάρξουν ειδικές χρηματοδοτικές πρόνοιες.
§ στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Στόχου Αμιγούς Σύγκλισης (ΕΠΑΕ), οι πόροι επαρκούν επίσης μόνο για την κάλυψη των αιτημάτων σε διαδικασία ελέγχου από τις τράπεζες και αφού υπάρξει μεταφορά πόρων από το Ταμείο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» στο Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης.

Είναι προφανές, με βάση τα παραπάνω ότι όχι μόνο δεν εμφανίζονται γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στο Πρόγραμμα, όπως ίσως ορισμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες ισχυρίζονται, αλλά αντίθετα οποιαδήποτε αλλαγή τώρα του Οδηγού υλοποίησης ενός Προγράμματος τέτοιας εμβέλειας με την αναγκαία αλλαγή στο software των τραπεζών και τις ενημερώσεις των επιμέρους συντελεστών, μόνο καθυστέρηση της τάξης των 2-3 μηνών θα επιφέρει χωρίς κανένα απολύτως κέρδος.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση πρόσθετων πόρων στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, με στόχο τη συνέχιση του Προγράμματος, δεδομένης της χρησιμότητάς του στην εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό τομέα, και της θετικής επίπτωσης του στις δραστηριότητες αρκετών παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, το οποίο συμβάλλει μεταξύ άλλων στην τόνωση της απασχόλησης με περίπου 10.400 θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, απαιτούνται πρόσθετοι πόροι, επιπλέον της προσαύξησης των 74, 6 εκατ. €, ύψους 190 εκατ. € και παράλληλα μεταφορά πόρων ύψους 80 εκατ. € από το Ταμείο για το Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης, σύνολο 270 εκατ. €, ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η υποδοχή νέων αιτήσεων προέγκρισης δανείου έως την άνοιξη 2014 και να ολοκληρωθούν οι υπαγωγές πριν το τέλος 2014. Εκτιμούμε δε ότι θα δημιουργήσουν περί τις 6.500 επιπλέον θέσεις εργασίας την επόμενη διετία.

Διαφορετικά, θα πρέπει να προβούμε σε άμεση αναστολή υποδοχής νέων αιτήσεων προέγκρισης δανείου, σε όλη τη χώρα πλην Αττικής, ώστε η αγορά και οι πολίτες να γνωρίζουν την κατάσταση έγκαιρα και να μην προβούν σε δαπάνες όπως στο κόστος έκδοσης του ΠΕΑ.

Τέλος, σημειώνω ότι η υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο, απολύτως ανεκμετάλλευτο, ανεξάντλητο, εθνικό κοίτασμα ενέργειας. Η άμεση αξιοποίησή του θα συνεισφέρει πολλαπλά τόσο στην εξοικονόμηση κάθε χρόνο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από λιγότερη κατανάλωση ενέργειας στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά, όσο και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας σε όλη την ελληνική επικράτεια στο χειμαζόμενο κλάδο της οικοδομής με τα δεκάδες επαγγέλματα και τους χιλιάδες απασχολούμενους.

Είμαι βέβαιος ότι με τη βοήθειά σου θα βρεθούν οι απαραίτητοι αυτοί πόροι, ώστε το έργο να προχωρήσει απρόσκοπτα, με όλες τις ευεργετικές συνέπειες που προανέφερα για τη χώρα”.

Πηγή: α) michanikos.gr



Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Τα ακίνητα μπορούν να μας βγάλουν στο ξέφωτο

Τα ακίνητα μπορούν να μας βγάλουν στο ξέφωτο

     Στην σημερινή οικονομική κρίση,πολλές συζητήσεις γίνονται πέραν των άλλων και για τον ρόλο των ακινήτων,τις επιπτώσεις της κρίσης σ'αυτά,τις πολιτικές που τα απαξιώνουν,τις επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και αντίστροφα, αλλά και την συμβολή που θα μπορούσαν να έχουν ξανά στην οικονομική ανάπτυξη, αν λαμβάνονταν κάποια ουσιαστικά μέτρα,πέραν της φοροεισπρακτικής επιδρομής των τελευταίων ετών, που έχει παραλύσει την κτηματαγορά,φέρνοντας ιδιοκτήτες σε αδιέξοδο.Παραθέτουμε σχετικά,ένα ενδιαφέρον άρθρο παρακάτω από την "Καθημερινή" -Του Μιχαλη Πεγκλη*

      Τα μισά από τα 40 δισ. ευρώ που χάθηκαν από το ελληνικό ΑΕΠ μέσα σε 4 χρόνια (2009-2012) προέρχονται από τον χώρο των κατασκευών. Πράγματι, αν δούμε γύρω μας πού σωρεύεται περισσότερο η ανεργία και η ύφεση είναι στα πάμπολλα επαγγέλματα του κλάδου. Σήμερα, η ολοκλήρωση της κρίσιμης φάσης σταθεροποίησης που, φαίνεται, ότι πετύχαμε το τελευταίο 12μηνο, επιτρέπει στη χώρα να σχεδιάσει τα βήματα ανάπτυξης. Και ενώ ακούμε καθημερινά κάθε λογής προτάσεις για το πώς η Ελλάδα θα ξανασηκώσει κεφάλι για τον κλάδο των κατασκευών και των ακινήτων «δεν κινείται φύλλο». Η συμβολή του κλάδου στην ύφεση, όμως, σε συνδυασμό με τον κεντρικό ρόλο που είχε τα προηγούμενα 60 χρόνια περιγράφουν ένα στρατηγικό τομέα που παραμένει αδρανής. Επιπλέον, αυτή η αδράνεια ελλοχεύει σήμερα περαιτέρω κινδύνους.

     Οι εμπορικές τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα προ κρίσης ήταν, στον μέσο όρο τους, φυσιολογικές για το επίπεδο ανάπτυξης της χώρας. Τα στεγαστικά δάνεια δεν ήταν σε υψηλά επίπεδα, το ακίνητο υπήρξε ιστορικά μία συντηρητική επένδυση στη χώρα μας και δεν φέρει ευθύνη για τη χρεοκοπία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και ακρότητες, αλλά αυτές ήταν η εξαίρεση. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν περιοχές με «ακραίες» τιμές όπως Π. Ψυχικό, Βουλιαγμένη κ.λπ., καθώς αυτό συμβαίνει παντού στη Δύση και δεν αποτελεί φούσκα αλλά κανονική αγορά προσφοράς και ζήτησης. Στην πραγματικότητα οι τιμές συγκρινόμενες με τις 27 χώρες της Ε.Ε. θα μπορούσαν να είναι και υψηλότερες δεδομένης της γεωγραφικής και ιστορικής προίκας του τόπου μας. Πλειάδα στρεβλώσεων συγκρατούσαν διαχρονικά τις τιμές όπως το αβέβαιο και εχθρικό περιβάλλον για ξένες επενδύσεις λόγω του αναχρονιστικού συστήματος των υποθηκοφυλακείων, οι αβεβαιότητες στους τίτλους, η αστάθεια στο φορολογικό, τα μειωμένα ή/και αδήλωτα μεροκάματα εργατών, η πλημμελής τήρηση ΓΟΚ και εργατικής νομοθεσίας, ο μεγάλος ανταγωνισμός μικρών κατασκευαστών κ.λπ.

    Η μεγάλη πτώση τιμών στα ακίνητα τα τελευταία 2 χρόνια θα μπορούσε να είναι προσωρινή, αλλά κινδυνεύει να γίνει μόνιμη στον βαθμό που η κρίση παρατείνεται. Τρεις λόγοι: η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, η αβεβαιότητα και ο αιφνίδιος πολλαπλασιασμός της φορολογίας στα ακίνητα. Το 90% των αγοραπωλησιών των ακινήτων γίνεται με δάνειο. Από τη στιγμή που οι τράπεζες σταμάτησαν de facto να δίνουν στεγαστικά δάνεια την τελευταία τριετία ήταν αναμενόμενο να καταρρεύσουν οι τιμές. Επιπλέον, δεν αγοράζεις ακίνητο αν φοβάσαι ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν για σένα. Από το 2010 το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη κλυδωνίστηκε και μέχρι σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί, ενώ ο πολλαπλασιασμός της φορολογίας στα ακίνητα ήρθε ως προσωρινός το φθινόπωρο του 2011 και σήμερα γίνεται μόνιμος. Από την άλλη, η αποκατάσταση των τιμών στα προ κρίσης επίπεδα προϋποθέτει την επιστροφή του τραπεζικού δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα επέκτασης. Αυτό σήμερα δεν υπάρχει ούτε ως αισιόδοξο σενάριο.

    Η συμβολή των 3 δισ. σε φόρους από την ακίνητη περιουσία σήμερα, παρά τον πενταπλασιασμό σε σχέση με το παρελθόν, είναι δικαιολογημένη σε έναν προϋπολογισμό 50 δισ. ευρώ. Αυτά όμως δεν μπορούν να προέρχονται από τα αστικά ακίνητα μόνο, αλλά από το σύνολο της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας. Η προσπάθεια να προστατευτούν κοινωνικές ομάδες, όπως οι αγρότες, είναι μέρος του προβλήματος σήμερα και όχι της λύσης του.

   Το πρόβλημα για τη δυναμική επανεκκίνηση της αγοράς των ακινήτων είναι ότι οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να στηρίξουν την αγορά, παρά τη σταθεροποίηση και την ανακεφαλαιοποίηση που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτά σε συνδυασμό με το βάρος του κλάδου στη μείωση του ΑΕΠ της χώρας περιγράφει ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο πρέπει να βγούμε. Υπάρχει τρόπος να βγούμε και αυτός είναι μία δέσμη μέτρων σε τρεις άξονες:

Α. Κίνητρα στους ιδιώτες

1. Αρση του πόθεν έσχες για την αγορά ή ανέγερση ακινήτου, με εξαίρεση υποθέσεις «βρώμικου χρήματος», για 12 μήνες.

2. Γενναία μείωση του ΦΠΑ για τις νεόδμητες κατοικίες για 12 μήνες.

3. Γενναία μείωση του φόρου μεταβίβασης από το 10% σήμερα.

4. Προώθηση της Ελλάδας ως ιδανικού τόπου να ζεις για πολίτες άλλων χωρών της Ε.Ε. αλλά και τρίτων χωρών παρέχοντας κίνητρα για την αγορά ακινήτου στη χώρα μας.

5. Πακέτο πρόσθετων εγγυήσεων στο πρότυπο ΕΤΕΑΝ για επανεκκίνηση στεγαστικής πίστης των τραπεζών προς τους ιδιώτες. Το πακέτο θα κατεβάζει λίγο τον υψηλό σήμερα πήχυ στεγαστικής δανειοδότησης σε ιδιώτες.

6. Σταδιακός περιορισμός της απαγόρευσης πλειστηριασμών από τις τράπεζες στους πραγματικά πληγέντες από την κρίση καθώς επιβαρύνει σημαντικά τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων, ενώ η σώρευση μεγαλύτερου αριθμού ακινήτων στην αναμονή του πλειστηριασμού αποτελεί ωρολογιακή βόμβα.

Β. Κρατικές δράσεις

7. Το Δημόσιο έχει ιδιοκτησία σε 80.000 περίπου ακίνητα (!) με ενδεικτική αξία 8 δισ. (μελέτη PWC) τα οποία, κατά βάση, δεν χρησιμοποιούνται και παρακμάζουν. Προτείνουμε την ταχεία πώληση μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που θα δίνει, ανάλογα και με το τίμημα, π.χ. άτοκο διακανονισμό ή και έκπτωση για εξόφληση σε λιγότερους μήνες και χωρίς έλεγχο πόθεν έσχες.

8. Αμεση προώθηση νέων δημόσιων έργων που δίνουν προστιθέμενη αξία στη χώρα όπως π.χ. η ηλεκτρική καλωδιακή σύνδεση Κρήτης και άλλων νήσων με Ηπειρωτική Ελλάδα ή η καλωδίωση νέων ψηφιακών υποδομών, κ.λπ. με χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως συμπράξεις με ιδιωτικό τομέα και προσέλκυση εταιρειών

9. Επιτάχυνση ολοκλήρωσης εθνικού κτηματολογίου με στόχο να τελειώσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

10. Fast track κατάρτιση λίστας με τα χρόνια πολεοδομικά και οικιστικά προβλήματα σε όλη την επικράτεια και άμεση νομοθετική διευθέτηση (νησιά κ.λπ.) για το ξεκαθάρισμα του τοπίου που περιορίζει την ανάπτυξη των ακινήτων στις περιοχές αυτές.

11. Γρήγορη ανάπτυξη της παραθαλάσσιας οικονομίας της χώρας με επιτάχυνση αδειοδοτήσεων και καθορισμού χρήσεων γης για την ανάπτυξη λιμανιών και μαρίνων που θα δώσουν ώθηση στις κατασκευές αλλά και στην οικονομία μας.

Γ. Κίνητρα για επιχειρηματικότητα

12. Ελάφρυνση προϋποθέσεων ίδρυσης Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία από τα 25 εκατ. ευρώ ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο σε 1 εκατ. ευρώ, καθώς και μεγαλύτερη ευελιξία στους όρους λειτουργίας τους για να επανέλθουν δυναμικά οι κατασκευαστές στην αγορά ακινήτου.

13. Μείωση της υψηλότερης φορολογίας που σήμερα υπάρχει στην κατοχή ακινήτων από εταιρείες που δεν ιδιοχρησιμοποιούνται που σήμερα τιμωρούν ουσιαστικά την επιχειρηματικότητα στον τομέα αυτό.

   Οπως κάθε πακέτο μέτρων στήριξης ενός κλάδου της οικονομίας έτσι και αυτές οι προτάσεις ποσοτικοποιούνται σε κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θέτοντας το ερώτημα «πού θα βρεθούν τα λεφτά;». Αν η κρίση σήμερα συρρίκνωσε τα σημερινά και αυριανά παραγόμενα εισοδήματα, η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων συρρίκνωσε την περιουσία της μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού που είναι ιδιοκτήτες.

    Αφήνοντας τον κλάδο να πορεύεται αβοήθητος στο σπιράλ της συνεχιζόμενης μείωσης της αξίας του σήμερα θα δούμε σύντομα τους δείκτες επάρκειας του τραπεζικού συστήματος να επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο από την απομείωση της αξίας των εμπράγματων εγγυήσεων που κατέχουν. Αυτό θα τις οδηγήσει να ζητούν περισσότερες εξασφαλίσεις από τους πελάτες τους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, υψηλότερα επιτόκια και περιορισμό των ορίων, δηλαδή επιστροφή μέρους των δανείων. Αυτό θα φέρει περισσότερες πτωχεύσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών καθώς και αύξηση των προβλέψεων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Δηλαδή παράταση των δυνάμεων που μας κρατούν σήμερα στον πάτο. Για να το θέσουμε διαφορετικά, αν είμαστε σήμερα κοντά στην έξοδο από το τούνελ, η συγκράτηση της περαιτέρω πτώσης τιμών στα ακίνητα θα κόστιζε πολλαπλάσιες φορές λιγότερο από την αντιμετώπιση των νέων αλυσιδωτών προβλημάτων που αυτή θα προκαλέσει στο επόμενο 24μηνο. Σήμερα, τα στεγαστικά δάνεια στη χώρα μας υπολογίζονται σε 75 δισ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα επιχειρηματικά δάνεια έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα, τα οποία, ως γνωστόν, ήταν οριακά εξασφαλισμένα λόγω των παχέων αγελάδων στην αγορά του χρήματος μέχρι το 2009. Κάθε μείωση 10% στην αξία των ακινήτων κοστίζει στο τραπεζικό σύστημα περί τα 10 δισ. ευρώ. Το 1% από τα 50 δισ. ευρώ που υπάρχουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έδινε τα 500 εκατ. ευρώ που θα αρκούσαν για την υλοποίηση αυτών των μέτρων που θα μπορούσαν να μας γλιτώσουν από την ανάγκη να ψάχνουμε για 10 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο από σήμερα για τις τράπεζες που θα βγαίνουν στο κόκκινο σε δείκτες επάρκειας.

     Επιπλέον, ένα τέτοιο μπουκέτο μέτρων θα είχε σημαντικό πολλαπλασιαστή στην πραγματική οικονομία, καθώς τα λεφτά που επενδύονται σε ακίνητα τονώνουν στη συνέχεια την επενδυτική δραστηριότητα σε άλλες μορφές. Και από τα 40 δισ. που χάσαμε στο ΑΕΠ, τα 20 είναι από τα ακίνητα και άλλα 10 είναι από αποεπένδυση γενικά. Εν τέλει, τα μέτρα αυτά θωρακίζουν τους πολίτες από τη συνεχιζόμενη απαξίωση της περιουσίας τους, το τραπεζικό σύστημα από τον κίνδυνο περαιτέρω συρρίκνωσης και βοηθούν να καλύψουμε το έδαφος που μας χωρίζει από την πολυπόθητη ανάσχεση της ύφεσης στους επόμενους μήνες, που τόσο πολύ χρειαζόμαστε σήμερα.

* Ο κ. Μιχάλης Πεγκλής είναι σύμβουλος Δημόσιας Πολιτικής. -πηγή: kthimerini.gr





Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»:Πρόσθετους πόρους αναζητά το ΥΠΕΚΑ

«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»:Πρόσθετους πόρους   αναζητά το ΥΠΕΚΑ

      **Εισαγωγικό Σχόλιό μας: Ενώ περιμέναμε άμεση  υλοποίηση της προ μηνός και πλέον "εξαγγελθείσας",νέας χρηματοδότησης του Προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον',που όπως έλεγε η σχετική Εγκύκλιος θα ήταν 18 εκ € για την Δυτ.Μακεδονία,56 εκ€ για Κ.Μακεδονία και 0,6 εκ για Ν.Αγαίο(Βλ.Αρθρο "Ζωντανεύει το Εξοικονομώ/28.5.2013).
       Η "ασαφής' διατύπωση της Εγκυκλίου,προϊδέαζε γι αυτό που ακολούθησε.Δεν υπάρχει κανένα "χαρτί" στις Τράπεζες,οπότε δεν γίνονται δεκτές νέες αιτήσεις, παρά κινούνται μόνον όσες είχαν προεγκρίσεις,χορηγούνται προκαταβολές 30%, αλλά δεν προχωρούν εκταμιεύσεις του κυρίως ποσού
,ελλείψει χρηματοδότησης του Προγράμματος..
      Τώρα ,διαβάζουμε,στο παρακάτω δημοσίευμα,ότι " Το ΥΠΕΚΑ θεωρεί αναγκαία την  χρηματοδότηση,αλλά αναζητούνται πόροι!??".
         Που απευθύνεται άραγε αυτή η ανακοίνωση?Στην υπόλοιπη κυβέρνηση ή στους πολίτες?Ποιός θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση?.
         Επικοινωνήσαμε με το αρμόδιο Ταμείο ΕΤΕΑΝ,και την Ιστοσελίδα του Προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον",τηλεφωνικά,όπου δήλωσαν "άγνοια" για το τι μέλλει γενέσθαι με την χρηματοδότηση.
         Από την ανακοίνωση ΥΠΕΚΑ φαίνεται ότι από 140.000 αιτήσεις μέχρι τώρα μόνον σε 12.000 έχει γίνει πλήρης εκταμίευση,ήτοι ποσοστό 8,57%!!!
          Ομως μ'αυτήν την "αοριστία",την χρονοβόρα διαδικασία,την αβεβαιότητα πότε θα πληρωθούν συνεργεία και προμηθευτές,έχουν εγκλωβιστεί ιδιοκτήτες και κατασκευαστές,τορπιλίζεται η αξιοπιστία του Προγράμματος,χάνεται πολύτιμος χρόνος και η Δυτ Μακεδονία θα φθάσει πάλι στον Χειμώνα χωρίς ουσιαστική ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών των κατοίκων της.
         Στο Ιστολόγιό μας έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο ζήτημα,υπομνήματα έχουμε υποβάλλει για Βελτιώσεις του Προγράμματος,αλλά δεν ευρίσκονται "ευήκοα ώτα"!
========================================================================

=====Το δημοσίευμα=================
Το ΥΠΕΚΑ για το "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον"
      Αναγκαία κρίνει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον» με πρόσθετους πόρους, εκτιμώντας ότι το υφιστάμενο κονδύλι των 600 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση και τη συνέχιση του προγράμματος μέχρι και την άνοιξη του 2014.
      Το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων θα πρέπει να μεταφερθούν στο «εξοικονομώ κατ' οίκον» συνολικοί πόροι ύψους 270 εκατ. ευρώ, οι οποίοι εκτιμά ότι θα δημιουργήσουν περί τις 6.500 θέσεις επιπλέον θέσεις εργασίας την επόμενη διετία. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Γιάννη Μανιάτη, θα πρέπει να ανασταλεί άμεσα η διαδικασία υποδοχής νέων αιτήσεων προέγκρισης δανείων σε όλη τη χώρα πλην της Αττικής, ώστε η αγορά και οι πολίτες να μην προβούν σε δαπάνες, όπως το κόστος έκδοσης του ΠΕΑ.
      Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο, απολύτως ανεκμετάλλευτο, αλλά και ανεξάντλητο, εθνικό κοίτασμα ενέργειας. Η άμεση αξιοποίησή του θα συνεισφέρει πολλαπλά τόσο στην εξοικονόμηση κάθε χρόνο δεκάδων εκατ. ευρώ από λιγότερη κατανάλωση ενέργειας στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά όσο και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας σε όλη την ελληνική επικράτεια στον χειμαζόμενο κλάδο της οικοδομής, με τα δεκάδες επαγγέλματα και τους χιλιάδες απασχολούμενους» αναφέρει με δήλωσή του στην «Κ» ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης.

Η πορεία του Προγράμματος μέχρι σήμερα

      Από τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ προκύπτει ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περί τις 140.000 αιτήσεις, οι οποίες υπερκαλύπτουν κατά μεγάλο ποσοστό τις σημερινές χρηματοδοτικές δυνατότητες του προγράμματος, των περίπου 60.000 έργων-αιτήσεων.
      Από τις 140.000 αιτήσεις πάνω από 65.560 πολίτες έχουν λάβει προέγκριση δανείου, ενώ άλλοι 8.000 βρίσκονται στο στάδιο λήψης προέγκρισης. Ενας αριθμός 31.000 αιτήσεων έχει ήδη υπαχθεί και άλλες 13.000 βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου από τις τράπεζες. Δώδεκα χιλιάδες έργα έχουν εκταμιευθεί πλήρως και 14.000 έχουν λάβει προκαταβολή.
       Ειδικά στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου, οι υφιστάμενοι μετά την προσαύξηση πόροι επαρκούν για την κάλυψη των αιτημάτων που βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου από τις Τράπεζες, αλλά όχι για την υποδοχή νέων αιτήσεων προέγκρισης δανείου. Αντιστοίχως, στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Στόχου Αμιγούς Σύγκλισης (ΕΠΑΕ), οι πόροι επαρκούν επίσης μόνο για την κάλυψη των αιτημάτων που βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου από τις τράπεζες.

Πηγή: b2green.gr



Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

ΑΚΙΝΗΤΑ:Δημιουργία Μητρώου Πιστοποιημένων Εκτιμητών

ΑΚΙΝΗΤΑ:Δημιουργία Μητρώου Πιστοποιημένων Εκτιμητών

       Ο Σύλλογος Εκτιμητών Ελλάδος (ΣΕΚΕ) που εκπροσωπεί το μεγάλο μέρος των εκτιμητών ακινήτων στη Χώρα μας,βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή για την ενημέρωση των μελών του, πάνω στις σύγχρονες μεθόδους Εκτίμησης της Αγοραίας Αξίας Ακινήτων με Εφαρμογή των "Ευρωπαϊκών Εκτιμητικών Προτύπων".
       Μέλη του είναι Μηχανικοί των Τεχνικών Υπηρεσιών όλων των Τραπεζών, αλλά και Ιδιώτες Ελεύθεροι Επαγγελματίες Εκτιμητές.
        Ο ΣΕΚΕ διοργάνωσε πρόσφατα σειρά εκπαιδευτικών Σεμιναρίων(Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κρήτη ) με σκοπό την προετοιμασία των μελών του για Πιστοποίηση ως "Valuer in Real Estate".
        Το Σεμινάριο που παρακολουθήσαμε στην Θεσσαλονίκη, έγινε 13-14.7.2013 στο MACEDONIA PALACE,όπου πιστοποιημένα μέλη κατά REV,ανέπτυξαν τα "Ευρωπαϊκά Εκτιμητικά Πρότυπα" και όλες τις μεθόδους Εκτίμησης Ακινήτων που πρέπει να εφαρμόζει ο Εκτιμητής, ειδικά στην
σημερινή Κτηματαγορά σε κρίση
          Ο ΣΕΚΕ έχει στενή συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ)
         
      Σημειώνεται πλέον  ότι με τον  N.4152 (ΦΕΚ 107/Α’/9-5-2013) "Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των νόμων 4046/2012, 4093/2012 και 4127/2013" ορίζονται οι ρυθμίσεις για την παροχή εκτιμητικών υπηρεσιών και δημιουργείται  "Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών".Παράλληλα καταργείται το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών(ΣΟΕ),ενώ ο νόμος ορίζει τα προσόντα και την διαδικασία εγγραφής στο νέο Μητρώο
========================================================================
Γραφείο "Τεχνοδιάσταση" ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ
Πολ Μηχ-Εκτιμητής-Ενεργειακός Επιθεωρητής.
***Εκτιμήσεις Ακινήτων από το 1984:
=======================================================================