Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

«Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»:Απόφαση Υπαγωγής Ωφελούμενων 26/17-09-2013

«Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»:Απόφαση Υπαγωγής Ωφελούμενων στο Πρόγραμμα  26/17-09-2013 

       Επειτα από μακρά στασιμότητα και άπνοια στο Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον" κάτι κινείται τελευταία.Βέβαια αφορά, πάλι, παλιές αιτήσεις που ήταν σε εκκρεμότητα.
  Για νέες αιτήσεις,παρά τις πολλαπλές δηλώσεις αρμοδίων περί της ωφελιμότητος του Προγράμματος,ουδέν ακόμη εφάνη στις Τράπεζες περί της διαθεσιμότητος νέας χρηματοδότησης.
  Υπενθυμίζεται ότι από πέρισυ έχει σταματήσει η αποδοχή νέων αιτήσεων για Δυτική Μακεδονία,Κεντρική Μακεδονία κ Αιγαίο,ελλείψει νέας χρηματοδότησης, αλλά και οι έχοντες την πολυπόθητη έγκριση,ταλαιπωρούνται με απροσδιορίστου διαρκείας αναμονή για χορήγηση προκαταβολών από τις αρμόδιες Τράπεζες, αλλά και αγνώστου χρόνου αποπληρωμής του υπολοίπου.
      Οσο για την "Οδύσσεια" προμηθευτών και κατασκευαστικών συνεργείων,που καλούνται να υλοποιήσουν έργα,με άγνωστο χρόνο πληρωμής,μέσα στο δυσμενές κλίμα του κατασκευαστικού κλάδου,ούτε λόγος
     Τόσο.... "σαφής" είναι η εικόνα.Το μόνο όμως σαφές,προσδιορισμένο χρονικά,είναι ότι έρχεται ο Χειμώνας και χάθηκε ουσιαστικά η φετεινή χρονιά για την περιοχή μας.,όπως επεσήμανε  σε τελευταίο Υπόμνημά του το ΤΕΕ/Τμ Δυτ Μακεδονίας.
     Τα ονόματα των "τυχερών" ( 1.164 Ωφελούμενοι-θα λάβουν ειδοποίηση από τις Τράπεζές τους ) που ίσως προλάβουν τον Χειμώνα που έρχεται,μπορείτε να δείτε στην  Απόφαση 26/17.92013

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

«Εξοικονομώ κατ’ οίκον»:Ξανά στη Βουλή με Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ

 «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»:Ξανά στη Βουλή με Νέα Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ 

     Τα προβλήματα με το "βάλτωμα" του Προγράμματος, θέτουν 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,μεταξύ αυτών και της Καστοριάς,Βαγγέλης Διαμαντόπουλος


       Ερώτηση στη Βουλή για τους κ.κ. Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σχετικά με την σημαντική καθυστέρηση στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» για τις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, κατέθεσαν πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
     Όπως αναφέρουν :
      Σε ερώτηση που είχαμε καταθέσει σχετικά με το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ' οίκον» και την διακοπή υποβολής αιτήσεων για τις περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (αρ. πρωτ. 8917/27.03.2013), το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απάντησε θετικά στο ενδιαφέρον των πολιτών για την ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών.
      Μάλιστα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προέβη σε δημόσιες ανακοινώσεις αναφορικά με την μεταφορά πόρων για τις συγκεκριμένες περιφέρειες και το «άνοιγμα» του προγράμματος.
      Σήμερα, έπειτα από έξι μήνες και έπειτα από τις μεγαλεπήβολες δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ.Χατζηδάκη για απλοποίηση των διαδικασιών και «ξεπάγωμα» των αιτήσεων του προγράμματος για τις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, ακόμη δεν έχει «ανοίξει» το πρόγραμμα πέραν των ήδη κατατεθειμένων αιτήσεων.
     Νέες αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές, ενώ ο έλεγχος των ήδη κατατεθειμένων αιτήσεων πριν το πάγωμα, γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Τέλος η απλοποίηση των διαδικασιών, παρά τις εξαγγελίες του Υπουργού ΠΕ.Κ.Α. φαίνεται να μένει κενό γράμμα και ίσως γίνει αφού θα έχει τελειώσει το πρόγραμμα, ενώ υπάρχουν οι συγκεκριμένες προτάσεις τόσο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, όσο και των Ενεργειακών Επιθεωρητών.

  • Επειδή έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ημέρα που φροντίσαμε να αναδείξουμε το πρόβλημα των περιφερειών και των πολιτών σχετικά με την ενεργειακή τους θωράκιση.
  • Επειδή οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων δείχνουν ανακόλουθες με την κατάσταση των αιτήσεων επί του πρακτέου σήμερα.
  • Επειδή η χειμερινή περίοδος βρίσκεται πολύ κοντά, ιδιαίτερα για τις βόρειες περιοχές της περιφέρειας της Μακεδονίας.
  • Επειδή η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε κινήσεις που να διασφαλίζουν επαρκώς την κάλυψη των νοικοκυριών και των κατοικιών σε θερμική ενέργεια.
  • Επειδή το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της ενεργειακής θωράκισης των κτιρίων, συνδέεται άμεσα τόσο με τα οικονομικά των νοικοκυριών όσο και με τα οικονομικά (έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου) του Κράτους.

Ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • 1. Για ποιο λόγο δεν έχουν προχωρήσει στο πραγματικό «άνοιγμα» του προγράμματος πέραν των 2.000 αιτήσεων που βρίσκονται στάσιμες στη διαδικασία ελέγχου;
  • 2. Για ποιο λόγο υπάρχει στασιμότητα αναφορικά με τον έλεγχο των ήδη κατατεθειμένων αιτήσεων;
  • 3. Για ποιο λόγο δεν έχει γίνει μεταφορά χρημάτων του προγράμματος για τις συγκεκριμένες περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας;Ποια συγκεκριμένη ημερομηνία σχεδιάζει το υπουργείο να ανοίξει το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ' οίκον»;
  • 4. Για ποιο λόγο δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή αναφορικά με την απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν την ένταξη και την υλοποίηση του προγράμματος;

Οι ερωτώντες βουλευτές                                             Πηγή:b2green.gr

Διαμαντόπουλος Βαγγέλης
Γερμανίδης Αθανάσιος
Ουζουνίδου Ευγενία
Σταμπουλή Αφροδίτη
Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ:Υπουργική απόφαση για κράτηση υπέρ ΤΕΕ

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ:Υπουργική απόφαση για κράτηση  υπέρ ΤΕΕ
Αφορά την χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Δηλώσεων

      Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος και Οικονομικών, Σταύρος Καλαφάτης και Χρήστος Σταϊκούρας καθορίζει το ποσό που πρέπει να καταβάλει κάθε ιδιοκτήτης αυθαιρέτου υπέρ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ). 
      Για κάθε αίτηση νομιμοποίησης το ποσό ανταπόδοσης για τη λειτουργία και διαχείριση του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ, το οποίο δέχεται τους φακέλους τακτοποίησης αυθαίρετων κτισμάτων ορίζεται από 15 έως και 100. Η πληρωμή του ποσοστού αυτού αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση των διοικητικών εγγράφων από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ και την αποδοχή και ολοκλήρωση των διαδικασιών υποβολής δηλώσεων και βεβαιώσεων.
   Ωστόσο, δεν καταβάλλεται για την έκδοση βεβαιώσεων που προσαρτώνται σε δικαιοπραξίες. Ειδικότερα, για την ηλεκτρονική έκδοση πράξεων υπαγωγής και βεβαιώσεων για δηλώσεις αυθαιρέτων, η ανταπόδοση ορίζεται ως εξής:

-15 ευρώ για παράβολο έως 500 ευρώ. 
-25 ευρώ για παράβολο 1.000 ευρώ. 
-40 ευρώ για παράβολο 2.000 ευρώ. 
-60 ευρώ για παράβολο 4.000 ευρώ. 
-80 ευρώ για παράβολο 8.000 ευρώ. 
-100 ευρώ για παράβολο 10.000 ευρώ 

Το ποσό  θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό του ΤΕΕ.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ:Νέος κύκλος Δηλώσεων με τον νέο Νόμο

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ:Νέος κύκλος Δηλώσεων με τον νέο Νόμο

     Αρχισε από Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου ο νέος κύκλος δηλώσεων για την τακτοποίηση και νομιμοποίηση αυθαιρέτων, με το νέο νόμο (ν.4178/2013) του υπουργείου Περιβάλλοντος. Πάνω από 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες καλούνται να νομιμοποιήσουν το αυθαίρετό τους είτε πολεοδομικές υπερβάσεις, με «ελκυστικά» πρόστιμα έως και 102 δόσεων. Το ΥΠΕΚΑ καλεί να ενταχθούν στο νέο νόμο και οι 562.263 ιδιοκτήτες, που υπέβαλαν δηλώσεις με τον προηγούμενο «νόμο Παπακωνσταντίνου» (ν. 4014/2011), που κρίθηκε αντισυνταγματικός.
    Ο νέος κύκλος νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων θα διαρκέσει συνολικά 18 μήνες, μέχρι το Φεβρουάριο του 2015. Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Στ. Καλαφάτης, που προώθησε το νόμο, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, αλλά θα επιχειρηθεί να μπει «κόκκινη γραμμή» στο φαινόμενο της αυθαίρετης δόμησης. 
      Η νέα επιχείρηση του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει καθαρά εισπρακτικό στόχο, να συγκεντρωθούν δηλαδή στα κρατικά ταμεία άνω των 5 δισ. ευρώ από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων.

 .
Πηγή:b2green.gr

***Σημείωση:Σύμφωνα με τον νέο Νόμο Ν.4178/2013 :
α)Οσοι ιδιοκτήτες είχαν κάνει δήλωση με τον Νόμο του 2011,πρέπει να ξανακάνουν Νέα Δήλωση με τον Ν.4178/2013
β)Οσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση ή στην ενίσχυση της στατικότητας του ακινήτου τους, θα μπορούν να δαπανούν γι' αυτές τις εργασίες το 50% του προστίμου της τακτοποίησης, σύμφωνα με τον νέο νόμο, που είναι σε ισχύ από 1/8/2013.

....**.Δείτε και άρθρο:"Αυθαίρετα: τι γίνεται με τις δηλώσεις του Ν. 4014/2011-ποιές υπάγονται στον Ν.4178/2013
  Πηγή:buildnet.gr