Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Φωτοβολταϊκά:τι είναι το Net Meetring

Φωτοβολταϊκά: τι είναι το Net metering

     Μετά την μεγάλη άνθηση των Φωτοβολταϊκών συστημάτων σε Στέγες και Αγροτεμάχια και την άδοξη και επώδυνη,για πολλούς, οικονομική εμπειρία λόγω της συστηματικής ασυνέπειας της πολιτείας(μείωση τιμών παρά τα 25ετή συμβόλαια,αύξηση τιμής κατανάλωσης,επιβολή εισφορών ,φορολογικά μέτρα κλπ) μια νέα τάση αρχίζει να κάνει δειλά την εμφάνισή της στον τομέα των Φωτοβολταϊκών.
    Η επόμενη μέρα στην αγορά των φωτοβολταϊκών, αλλά και στην αγορά και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, «ακούει» στο όνομα Net Metering. Τι είναι, πώς εφαρμόζεται και ποιες είναι οι προτάσεις για την αφομοίωση από την ελληνική αγορά;
   Πρόκειται για την Εγκατάσταση μικρών ΦΒ συστημάτων για κάλυψη της οικιακής κατανάλωσης,δηλ για αυτοπαραγωγή-αυτοκατανάλωση,γνωστή με τον όρο Net Metering 
 
    Ετσι δόθηκε,τελευταία, στη δημοσιότητα σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την αυτοπαραγωγή από μικρά φωτοβολταϊκά (φ/β) με συμψηφισμό ενέργειας (net metering) που έθεσε σε διαβούλευση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
    Με απλά λόγια,πρόκειται για τη δυνατότητα που δίνεται στους πολίτες να εγκαταστήσουν ένα μικρό φ/β στο σπίτι τους και να παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν, αποφεύγοντας έτσι ένα σημαντικό τμήμα του λογαριασμού της ΔΕΗ που πληρώνουν σήμερα.
     Το κόστος των ΦΒ συτημάτων έχει πλέον μειωθεί αισθητά.Ας ελπίσουμε δε, τα αρνητικά σημεία που επισημαίνονται στο άρθρο να αρθούν στην διαβούλευση και να μην υπάρχουν νέες "εκπλήξεις" χαρατσιών,"ειδικών εισφορών" ή άλλων "ιδεών", σε όσους επιλέξουν την αυτοπαραγωγή για αυτοκατανάλωση. 
     Παραθέτουμε παρακάτω  δυό διαφωτιστικά αναλυτικά άρθρα από φιλικές ιστοσελίδες
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου